HIGHLAND-CATTLE na farmě FARIM, s.r.o.

Skotský náhorní skot na šumavské ekologické farmě

Exkurze ekologických zemědělců

Ke konci května jsem se jako „zástupce“ naší ekologické farmy zúčastnila dvoudenní exkurze ekologických zemědělců „Ekologické farmy a agro-envi opatření“, pořádané Regionálním centrem Pro-Bio Šumava za přispění Evropského sociálního fondu, u ekologických zemědělců na jihu Moravy.
Přes České Budějovice, Třeboň a Jindřichův Hradec jsme nejdříve dorazili do historického TELČE. Zde jsme krátce navštívili centrum města, které je vyhlášeno Městskou památkovou rezervací a je zapsáno na Seznam světového děditství UNESCO.
Telc_07_490
Telc_11_490

První zastávkou u ekologického zemědělce byla Farma SASOV, pana Josefa Sklenáře (Jihlava), kde jsme kromě jiného ochutnali BIO UHERÁK a BIO ŠUNKU.
026_Sasov

V Náměšti nad Oslavou jsme se od zástupkyně Zemědělské ekologické regionální agentury ZERA dozvěděli o zpracování bioodpadu a kompostování a prohlédli jsme si malou kompostárnu a štěpkovač za provozu.
Další zastávkou byly Ratibořice, KOZÍ FARMA rodiny Dobrovolných, kde zpracovávají kozí mléko na kozí sýry, jogurty, jogurtové mléko, kozí kefír a syrovátku resp. syrovátkový nápoj.
DoRa_490
Den jsme ukončili v jihomoravském vinném sklípku ve vesničce Březí.
Druhý den jsme zahájili aktivně: výletem na Pavlovské vrchy, chráněnou krajinnou oblast Pálava, pohledem na vodní nádrž Nové Mlýny, Dolní Věstonice, Mušov, výšlapem na Děvičky, Dívčí hrádek a odtud již z kopce dolů do obce Pavlov (která je chráněnou vesnickou památkovou rezervací) na vinice Ekologického hospodářství rodiny Abrlovy… A ukončili nezbytnou ochutnávkou BIOVÍNA z vinných sklepů rodiny Abrlových. A co my děláme v malém pro vlastní potřebu na zahrádce, rodina Abrlova vyrábí a prodává: BIOBYLINKY.
biovino_490