HIGHLAND-CATTLE na farmě FARIM, s.r.o.

Skotský náhorní skot na šumavské ekologické farmě

20.výročí (!)chovu Highlandů na naší farmě v Tejmlově

23.října 2017 tomu bylo přesně 20 let(!) co jsme přivezli na naší farmu v Tejmlově první čtyři jalovičky z Bavorska od chovatele z Westerngrundu a začali jsme s chovem Skotského náhorního skotu. Elly, Emely, černou Doris a světlou Susi. Elly byla dlouhou dobou „tváří stránek“ svazu „Pro-Bio“,
Elly_s_telatkem_490
v roce 2014 se umístila na celosvětové soutěži “Virtual Highland Cattle Show” ve své kategorii krávy starší 10ti let na 1. místě “hlasováním chovatelů” a v roce 2016 na téže soutěži dokonce získala kromě obou 1.míst (od poroty i od chovatelů) navíc i titul “Reserve Champion Female” (rezervní šampionka). Nejkrásnější na tom je, že nám dala 12.telat a máme jí (na zasloužilém odpočinku) v jejím současném věku dvaceti jedna let dodnes!
Samozřejmě nemůžeme opominout ani ostatní zvířata, která nám všechna celou tu dobu dělala spoustu radosti a některá další se taktéž umístila na předních pozicích v soutěži Virtual Show. O našem chovu vysílali v několika pořadech České televize (“Ze života zvířat“/ Jan Kraus s ČT1 premiera 2002, ČT2 pořad POKR premiera 4.3.2010, lze shlédnout na i-Vysílání), i v Regionální jihočeské televizi v pořadu Potraviny z regionu jaro 2017- (lze shlédnout on-line). V řadě časopisů byly zveřejněny z naší farmy reportáže: časopis “Chatař- chalupář” 3/2009, Zpravodaj ČSCHMS jaro 2011, “Vítaný host” podzim 3/2011, Marianne VENKOV & Styl 12/2014, „Náš chov“ říjen 2017.
V roce 2011 jsme s přihlédnutím i k tomu, jak se k našemu okolí chováme, vyhráli soutěž o „Nejkrásnější jihočeskou louku„.
Začínali jsme se sedmi jalovicemi – nedlouho po prvních čtyřech jsme dovezli ještě další tři z Hessenska – , za tu dobu se v našem stádě vystřídalo několik plemenných býků a narodilo se bezpočet telat. Momentálně naše stádo čítá 33 plemenných zvířat.