HIGHLAND-CATTLE na farmě FARIM, s.r.o.

Skotský náhorní skot na šumavské ekologické farmě

Setkání klubu HIGHLAND

V tomto týdnu proběhlo setkání klubu Highland. Bylo to v podstatě setkání celého našeho klubu tzn. i dalších plemen přiřazených do našeho klubu, jako zejména galloway, texas, longhorn a shorthorn. Vzhledem k tomu, že se ale dopředu vědělo, že se bude probírat zejména problematika standardů plemene highland, dostavili se převážně a to v hojném(!) počtu, chovatelé skotského náhorního skotu. V hotelu „Zlatý potok“, dříve Rosa v Řetenicích zde na Šumavě proběhla živá diskuze o tom, jakým směrem se má v České republice ubírat chov skotského náhorního skotu. Náš názor je takový, že by se nemělo zapomínat na hlavní přínos a využití plemene highland oproti jiným masným a převážně intenzivním plemenům skotu a to je jeho vlastnost nenáročnosti, co se pastviny týče. Mnohdy nelze k vypásání využít jiného plemene, a to převážně na svazích hor, na „chudé“ pastvině, ale i na mokřadech, kde se o použití strojů nedá vůbec ani mluvit. A tady nastupuje právě přednost tohoto plemene, využití k údržbě krajiny. Proto nemůžeme od tohoto plemene požadovat, aby mělo nějaké velké přírůstky a rostlo do výšky. Naopak, v jeho domovině Skotsku, větší zvířata vyřazovali, protože měla „větší spotřebu“, což si nemohli dovolit.
Na srazu se diskutovalo pozdě do večera tak, že na gurmánský zážitek v podobě večeře došlo až celkem v pozdních hodinách.
Druhý den, kdy celá skupina (kromě těch, co museli odjet ještě předešlého večera) navštívila nejdříve farmu pana Krtouše v Branišově, dorazila také i na farmu k nám.
Klub_HI_P1250263_430
Ukázali jsme jim naši kravičku Janu s výškou v kříži 110 cm, a chovatelé z Horské Kvildy zmínili, že u nich pro drsné podnebí a mokřady by s žádným jiným plemenem nepochodili.